Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütőtökkel a ráncok ellen

 

Sütőtökkel a ráncok ellen

2008-09-11 14:55:28
A sütőtök Dél-, illetve Közép-Amerikából származik. Húsa igen gazdag karotinokban, valamint B- és C-vitaminban. A sütőtökből levest, főétel mellé köretet, illetve desszertet egyaránt készíthetünk, de a szépségápolás terén is a segítségünkre lehet.

Hirdetés

Fotó: Profimedia



Sütőtökkel az egészségért

A könnyen emészthető, és a benne lévő karotinoidok és a C-vitamin, valamint a tökmagban található E-vitamin kitűnő védelmet nyújtanak a szervezetnek, sőt jelentős szerepet játszanak az úgynevezett szabad gyökök hatástalanításában. 100 g tökmag 33,9 g fehérjét, 50,5 g zsírt, az átlagosnál kevesebb, 3,6 g szénhidrátot tartalmaz, és jelentős az élelmirost-tartalma is. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 mg/100 g), kálium (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti.

Levestől a desszertig

A sütőtök nemcsak sütve jó, hanem igen ízletes levest, köretet, turmixot is készíthetünk belőle.

Ha a megsült tök nem elég édes, vagdossuk be a tetejét, szórjuk meg egy kevés vaníliás cukorral, majd tegyük vissza pár percre a sütőbe, amíg a cukor megolvad a tetején. A kemény héjú tök is könnyebben átpuhul, ha sütés előtt öntünk alá 2 dl vizet.



– A sütőtökleves alapja a puhára sült tök. Amíg a tök elkészül, egy apróra vágott főzőhagymát, egy csipetnyi kakukkfüvet kevés vajon aranybarnára pirítunk, majd karamellizáljuk 2 evőkanál mézzel. Felöntjük 1 l vízzel, teszünk bele 2 leveskockát, egy-egy meghámozott, kockára vágott burgonyát, almát, és puhára főzzük. Beletesszük a tök kikapart húsát.

Botmixerrel krémesre pürésítjük, fél narancs levével, egy csipetnyi sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, 1-2 dl tejszínnel ízesítjük.
A fűszerezés miatt a semlegesebb ízű, hagyományos tököt válasszuk.

Sütőtök csirkehússal

A sütőtök csirkehússal készítve kitűnő főétel lehet. Süssük meg a tököt, majd miután kihűlt, vágjuk le a héját, és törjük össze egy villával.



Egy nagyobb, filézett csirkemellet megtisztítunk, kockára vágjuk, kevés vajon megsütjük. Míg sül, rászórunk kevés aprított petrezselyemzöldet, sóval, borssal ízesítjük. Egy keverőtálban óvatosan összekeverjük a tököt, a csirkehúst, adunk hozzá 2-3 szeletelt tojást, jó minőségű majonézzel ízesítjük. Hűtve tálaljuk.

Naptorta

A naptorta 70 dkg tisztított, felkockázott sütőtökből készül. Az előkészített tököt főzzük puhára, szűrjük le, majd turmixoljuk össze.



Adjunk hozzá 15 dkg vajat, 2 tojást, 1,5 dl főzőtejszínt, egy csipetnyi fahéjat. Készítsünk tésztát 15 dkg lisztből, 10 dkg vajból, 5 dkg cukorból és 1 tojásból. Ha nem elég lágy, tegyünk bele egy kanál tejfölt.

A tésztával béleljünk ki egy kerek sütőformát, majd öntsük bele a sütőtökpürét. A tetejét szórjuk meg kristálycukorral, majd előmelegített sütőben süssük meg. Tálaljuk hidegen! Fontos, hogy a tortához kanadai tököt használjunk, mivel ez édesebb. Főzőtejszín helyett használhatunk habtejszínt is.

A sütőtök mint kozmetikum

A sütőtök és a benne rejlő tökmag jelentőségét a népi gyógyászat már évtizedekkel ezelőtt felismerte. Egyesek úgy vélték, kitűnő hashajtó, míg mások arról voltak meggyőződve, hogy remek béltisztító. A napsárga színben pompázó zöldségre a kozmetikai ipar is felfigyelt, így ma már nemcsak finom kézkrémet, hanem egyebek mellett bőrtápláló pakolást is vásárolhatunk, amelynek alapja a sütőtök. A pépesre tört sült tökből persze házilag is készíthetünk pakolást.



Két-három evőkanál (hideg) tökhöz tegyünk egy-egy teáskanál cukrot, tejfölt. A vegyes bőrre készült pakolást hagyjuk hatni húsz percig, majd öblítsük le langyos vízzel.
 

 

 
 

 



Elérhetőség

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 51206
Hónap: 329
Nap: 12